. Мітинг - реквієм, присвячений Дню пам`яті Героїв Крут - 29 Січня 2016 - Офіційний сайт Сквирської міської ради


Понеділок, 29.04.2024, 16:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Новини Сквирська міська рада [151]
Новини міста [130]
Новини КП "Сквирське комунальне господарство" [34]
Повідомлення Районного сектору головного управління державної служби надзвичайних ситуацій [78]
Новини пенсійного фонду України у Сквирському районі [17]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Реклама

Головна » 2016 » Січень » 29 » Мітинг - реквієм, присвячений Дню пам`яті Героїв Крут
12:52
Мітинг - реквієм, присвячений Дню пам`яті Героїв Крут
На Ювілейній площі м. Сквира, поблизу пам`ятника Т.Г. Шевченку, сьогодні відбувся мітинг - реквієм, присвячений Дню пам`яті Героїв Крут. Участь у заході брали голова райдержадміністрації Р.В. Лінда, голова районної ради В.В. Гриша, міський голова В.А. Скочко, члени громадських організацій, мешканці міста та представники ЗМІ.

300 українських юнаків - добровольців, цвіт тодішньої української патріотичної молоді виступили на захист Української Народної Респуліки і прийняли на засніженому полі нерівний бій із майже п`ятитисячною армією більшовиків під керівництвом Муравйова. Основу українських добровольців складали бійці створеної за ініціативою 

молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи імені гетьмана Б. Хмельницького та Студентського куреня імені Українських Січових Стрільців - переважно студенти Київського університету, Київської політехнічного інституту та учні старших класів київських гімназій. Двадцять проти одного. Вони - студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмі вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали  молоде життя в ім`я волі свого народу.

Безжальні кати навіть заборонили селянам поховати безстрашних захисників. Лише 19 березня 1918 року в Києві відбувся урочистий похорон на Аскольдовій горі 28 полеглих бійців у бою під Крутами.

Хвилиною Мовчання було вшановано подвиг полеглих бійців під Крутами.

Голова райдержадміністрації Руслан Вікторович Лінда у своєму зверненні до присутніх зазначив:

"Шановна громадо! 29 січня ми вшановуємо память героїв - студентів, які в 1918 році стали на захист молодіжної української держави під Крутами та затримали ворога на 4 дні. Київські юнаки дали змогу укласти Брест - Литовський мир, що означав міжнародне визвання української незалежності. Ця подія стала символом мужності української молоді в боротьбі за незалежну державу. Сьогодення тісно переплітається з історичним минулим - подіями 1918 року. Європейський шлях демократичного розвитку, який обрав український народ, перетворився на Алею Слави сотень і сотень Героїв, що віддали і віддають життя за майбутнє Батьківщини. Нові Герої України уже народилися, вони посеред нас, вони виявили себе у збройній боротьбі. Завдяки їх відвазі, силі духу та солідарності і єдності народу, Україна гордо вистоює у цих випробуваннях. Нехай пам`ять про наших Героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їх смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину. Слава Україні! Слава Героям Крут!"

Керівники району та міста поклали квіти до підніжжя пам`ятника Великому Кобзарю та дошки пам`яті Героїв Небесної Сотні.

Місцеві поетеси Юлія Хандожинська та Людмила Гриценко  зачитали зворушливі вірші, присвячені подіям 1918 року та боротьбі за незалежність України, а вірш Павла Тичини "На Аскольдовій могилі" продекламувала учасниця драматичного гуртка "Юність" районного Будинку культури Олена Костильова.

Категорія: Новини міста | Переглядів: 476 | Додав: Волоконська | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту
  • Київська обласна рада
  • Сайт Відділу освіти Сквирської РДА
  • Сквирська районна державна адміністрація
  • Пенсійний фонд України у Сквирському районі

  • Copyright MyCorp © 2024