. Обговорення стосовно об`єднання територіальних громад із сільськими головами - 24 Квітня 2015 - Офіційний сайт Сквирської міської ради


Субота, 27.04.2024, 17:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Новини Сквирська міська рада [151]
Новини міста [130]
Новини КП "Сквирське комунальне господарство" [34]
Повідомлення Районного сектору головного управління державної служби надзвичайних ситуацій [78]
Новини пенсійного фонду України у Сквирському районі [17]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Реклама

Головна » 2015 » Квітень » 24 » Обговорення стосовно об`єднання територіальних громад із сільськими головами
23:05
Обговорення стосовно об`єднання територіальних громад із сільськими головами

Голова райдержадміністрації Р.В. Лінда провів нараду із сільськими головами, на якій обговорювались питання об`єднання територіальних громад. Участь у нараді брали голова районної ради Л.Ю. Хвиль, перший заступник міського голови В.О. Добровольський та голова Громадської ради при райдержадміністрації К.Ф. Бондарчук.

Голова Громадської ради при райдержадміністрації Катерина Федорівна Бондарчук розповіла присутнім про роботу обласної Громадської ради, присвячену добровільному об`єднанню територіальних громад. Зокрема, вимогою голови Київської облдержадміністрації В.М. Шандри було створення таких громад, які зможуть реалізувати та надавати високоякісні послуги у сфері освіти, охорони здоров`я, культури, житлово - комунального господарства, соцзахисту та інших сферах життєдіяльності. Передбачається, що ці територіальні громади матимуть відповідні фінансові, інфраструктурні і кадрові ресурси. Особлива увага на засіданні обласної Громадської ради приділялась обговоренню виборності чи призначення сільських старост.

Перший заступник міського голови Володимир Добровольський зазначив, що одна із загальноусталених парадигм розвитку та становлення сучасної демократичної держави полягає у пошуку механізмів ефективності влади, насамперед через вибудову оптимального балансу централізації та децентралізації влади.

Сквирська міська рада починає перші конкретні кроки в реалізації децентралізації і добровільного об’єднання громад, рішенням сесії №1376-61-VІ від 12 березня 2015 року була надати згоду на добровільне об'єднання територіальних громад з адміністративним центром у місті Сквира та затверджений перелік територіальних громад, що об’єднуються. До даного переліку увійшли всі населенні пункти Сквирського району.

Я прихильник того, щоб надавати територіям можливості, особливо фінансові, ресурсні й повноважні для самостійного вирішення проблемних питань. Але категорично проти того, аби міняти кордони територій без відома громад. Світовий досвід вказує на те, що добровільне їх об’єднання - шлях, котрий потрібно пройти і нам.

Однак наші громади, на чолі з сільськими головами, поки що дуже хвилюються, аби цей шлях не став для них черговою дорогою в нікуди. Тому чи можна буде найближчим часом стверджувати, що плани з децентралізації нарешті почали реалізовуватися, - питання складне і неоднозначне.

Тому за основу в добровільному об’єднанні територіальних громад, на моє переконання, потрібно взяти один з основних принципів “не нашкодь”. Нажаль більшість людей шукають легких рішень, що хтось інший за них це зробить... Я таких людей розчарую і скажу прямо - лише вони можуть змінити свою вулицю, село, місто, країну. І в даному процесі потрібно розраховувати лише на власні сили. Думаю, що найкращою демонстрацією готовності сільських голів до змін і до об’єднання - відмовитися заради спільної справи від будь-яких персональних амбіцій, от тоді буде швидкий успіх.

Голова райдержадміністрації Руслан Вікторович Лінда підкреслив - "Однією з умов об`єднання є якість та доступність публічних послуг, яка не може бути нижчою, ніж до об`єднання. Виходячи з цього, я підтримую ініціативу об`єднання Сквирської міської ради і усіх сільських рад в одну єдину громаду навколо міста Сквира. Керівники сіл мають розуміти, що така громада отримає додаткові фінансові можливості і права, як місто обласного значення, тобто, це отримання ПДФО, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції та субвенції на кадри. Також, додатково стимулюються і капітальні видатки".

Шамраївська сільська голова Валентина Петрівна Левіцька вважає більш ефективним утворення 3-4 добровільних об`єднань громад на теренах району. У результаті дискусії, учасники наради дійшли висновку, що все залежить від мешканців Сквирщини. Тому, вирішено на території району провести широке обговорення з роз`яснення законодавчої бази, позивних і негативних аспектів того чи іншого територіального утворення.

Категорія: Новини міста | Переглядів: 630 | Додав: skvira | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Київська обласна рада
  • Сайт Відділу освіти Сквирської РДА
  • Сквирська районна державна адміністрація
  • Пенсійний фонд України у Сквирському районі

  • Copyright MyCorp © 2024